De toekomst van de container

De toekomst van de container

De afgelopen decennia heeft de haven van Rotterdam altijd voorop gelopen op het gebied van innovatie. De bouw van de Tweede Maasvlakte met volledig automatische terminals en de ontwikkeling van Automated Guided Vehicles (AGV’s) en Automated Stacking Cranes (ASC’s), zijn hier enkele voorbeelden van. Zo is Rotterdam al jarenlang de koploper met de beste haveninfrastructuur te wereld.

De container wordt gekenmerkt als één van de belangrijkste uitvindingen van de vorige eeuw. De container heeft namelijk de zeevracht transport voorgoed veranderd. Terwijl de haven van Rotterdam dus bekend staat als innovator, lijkt de technologische innovatie van de container stil te staan.

Verwachte innovaties van de container

De komende jaren zal de container zeker blijven bestaan. Kenners verwachten wel dat deze zal blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door ICT innovaties in de containers, waardoor deze zelf weten waar ze naar toe moeten.

Voor andere innovaties van de huidige containers valt te denken aan:

  • Inklapbare containers: verschillende initiatieven hiervoor zijn in ontwikkeling, maar een echte doorbraak of in gebruik neming hiervan is tot op vandaag nog niet gelukt.
  • Containers gemaakt van composiet: meerdere bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van een container gemaakt van composiet. Grote voordelen hiervan zijn dat dit materiaal minder weegt, waardoor kosten worden bespaard en dat de levensduur langer is dan het traditionele aluminium en staal waar ze nu van worden gemaakt.
  • Smartcontainer: waarbij de container wordt uitgerust met sensoren, die onder andere te temperatuur, de luchtvochtigheid en het bijhouden of de deuren geopend zijn.
  • 45ft containers: de standaard voor containers is 20ft en 40ft. Er zijn tegenwoordig ook containers met  afwijkende maten beschikbaar zoals 45ft. Deze container bestaat al een tijdje, maar wordt steeds populairder.