De geschiedenis van de container

Containers worden al sinds eeuwen gebruikt om goederen in te vervoeren, maar pas sinds 1980 kennen we het containervervoer met gestandaardiseerde maten, zoals we dat nu kennen. Al in de eerste wereldoorlog werden containers door de Amerikanen gebruikt om munitie naar Europa te vervoeren. Daarna werden containers veel gebruikt voor vervoer over het spoor. Door gebruik te maken van containers konden goederen makkelijker van een trein op een vrachtwagen worden over geladen.

Malcolm McLean

In Amerika groeide het gebruik van containers voor zeevracht explosief. Het Amerikaanse transportbedrijf Malcolm McLean verzorgde het zeevervoer in het begin alleen tussen bestemmingen op het Amerikaanse vasteland, Puerto Rico, Alaska, de Domicaanse republiek en Panama. Later werden containerschepen ingezet om goederen zo snel mogelijk aan het front te krijgen tijdens de Vietnamoorlog.

Containervervoer in Europa

Het duurde nog tot in de jaren 60 totdat het containervervoer in Europa van de grond kwam. In april 1966 begon United States Lines (USL) met de eerste geplande containerdienst naar Europa over de Atlantische Oceaan. Zij hadden hiervoor vier vrachtschepen gedeeltelijk uitgerust met containerdragers. Het eerste schip van deze geplande containerdienst die Rotterdam aandeed was de “American Racer”. Met drie zusterschepen onderhield de “American Racer” een wekelijkse dienst tussen de havens van de oostkust van Amerika en Rotterdam. De schepen van USL werden geladen en gelost bij de Muller Progress terminal in de Prinses Beatrixhaven.

Eerste containerschip in Rotterdam "Fairland"

De eerste trans-Atlantische dienst met volledige containerdragers werd de volgende maand gelanceerd door “Malcon Mc.Leans bedrijf, Sea-land inc. Het eerste schip in deze dienst “Fairland” arriveerde op 3 mei in de Rotterdamse haven. Fairland vertrok op 23 april met 226 35’ft containers uit Elizabeth (New Jersey) en deed buiten de Rotterdamse haven ook de havens van Bremen en Grangemouth aan.

 

we-deliver

Interesse in onze vracht- en douane-diensten? Onze specialisten helpen u graag!