Incoterms

Internationaal zakendoen vraagt om duidelijke afspraken over waar de verantwoordelijkheid van de verkoper ophoudt en die van de koper begint. Dit wordt geregeld in gestandaardiseerde internationale afspraken van de International Chamber of Commerce (ICC).

Incoterms zijn nauwkeurige beschrijvingen van de rechten en plichten van koper en verkoper bij het leveren van goederen over het transport, de verzekeringen, vergunningen en douaneformaliteiten. In deze afspraken worden de verplichtingen van de koper en verkoper vastgelegd:

  • Wie verzorgt het transport en tot waar?
  • Wie zorgt er voor transportverzekeringen, vergunningen, machtigingen, documenten en andere formaliteiten?
  • Wanneer gaan de kosten en risico's overgaan van de verkoper op de koper?

Incoterms voor soort transport

De International Chamber of Commerce (ICC) heeft elf ICC Incoterms® 2010 opgesteld. Vier daarvan hebben specifiek betrekking op containertransport over zee. De andere zeven gelden voor alle soorten transport (multimodaal).

Incoterms voor zeevracht:

Incoterms voor multimodaal transport:

Hoe moet ik omgaan met Incoterms?

Het verdient aanbeveling om de ICC Incoterms® 2010 die u overeenkomt vast te leggen in het contract of in de algemene voorwaarden. Vermeld daarbij de versie van de afgesproken ICC Incoterm®-regel 2010, bijvoorbeeld 'ex works Utrecht Incoterms 2010'.

Stel als exporteur de leveringsvoorwaarden op in een taal die uw afnemer begrijpt, bij voorkeur in zijn eigen taal. Dit kan eventuele problemen met betrekking tot de geldigheid voorkomen. Zorg er tevens voor dat de importeur c.q. uw zakenrelatie de voorwaarden heeft ontvangen voordat u de overeenkomst sluit. 

Bekijk de video om meer te weten over ICC Incoterms® 2010:

 

offerte

 

 

Neem contact op

we-deliver

Interesse in onze vracht- en douane-diensten? Onze specialisten helpen u graag!