BSF Expediteurs

2 okt'15

Laatste schip afgehandeld aan de Home Terminal in het Eemhavengebied

Donderdagmiddag 1 oktober 2015 heeft ECT het laatste schip, de ‘CMA CGM Sambhar’ afgehandeld aan de Home Terminal in het Eemhavengebied, de oudste containerterminal van Rotterdam. Op hetzelfde moment bracht een incidentbestrijdingsvaartuig van het Havenbedrijf ook een eresaluut aan de terminal.

ECT Home terminal werd precies 48 jaar geleden geopend met de aankomst van het eerste schip de ‘Atlantic Span’ van Atlantic Container Line. Acht jaar later behandelde ECT een half miljoen containers per jaar en weer acht jaar later een miljoen, waarmee de Home Terminal op dat moment de grootste containerterminal ter wereld was en Rotterdam de grootste containerhaven.

Door de schaalvergroting in de containervaart voldoet de terminal niet langer aan de huidige standaarden. De grootste containerschepen zijn tegenwoordig 400 meter lang en 60 meter breed. Dit vereist diepere havens en grotere kranen. ECT verschuift de overslag in de Eemhaven naar zijn twee veel grotere en modernere terminals op de Maasvlakte (Delta terminal en Euromax).

Het ECT-terrein van 65 hectare blijft een havenbedrijfsbestemming houden. Het Havenbedrijf heeft plannen om het terrein te herontwikkelen voor bedrijven uit de omgeving en nieuwe activiteiten en verwacht hierover binnenkort meer bekend te maken.