BSF Expediteurs

26 okt'15

Export naar China goed voor 62.000 Nederlandse banen

De handel met China leverde Nederland vorig jaar 4,4 miljard euro op, wat neerkomt op 0,7% van het Nederlandse bbp. De export naar China was bovendien goed voor 62 duizend Nederlandse banen.

 Dat meldt CBS. 

Nederlandse bedrijven exporteerden in 2014 voor 9,3 miljard euro naar China. Daar was wel 4,9 miljard euro aan import uit de hele wereld voor nodig. Uiteindelijk hield Nederland dus 4,4 miljard euro aan deze export over. Dat is fors meer dan tien jaar eerder, toen de handel met China nog 1,6 miljard euro opleverde.

Nederlandse bedrijven importeerden bijvoorbeeld grondstoffen om er producten voor China van te maken, zoals aardolie voor de productie van kunststof. Er was ook wederuitvoer: bedrijven kochten bijvoorbeeld medicijnen in de Verenigde Staten om door te verkopen aan China. China gebruikt de Nederlandse export deels voor eigen consumptie en deels om te verwerken in de Chinese export.

Ook indirect verdiende Nederland aan de handel met de Chinezen, al is het niet mogelijk daar een bedrag aan te verbinden. Door deel uit te maken van een internationale waardeketen exporteren Nederlandse bedrijven via andere landen naar de nog steeds groeiende economie van China. De Nederlandse staalindustrie levert bijvoorbeeld staal aan de Duitse auto-industrie die er weer auto’s van maakt voor de Chinese markt. Ook exporteren bedrijven machines om computerchips mee te maken. Andere landen verkopen deze chips weer aan China.

De OESO en de WHO hebben wel geschat hoeveel China zelf consumeert van de Nederlandse goederen en diensten die China op indirecte of directe weg bereiken. In 2011 verdiende Nederland hier volgens die organisaties ruim 4 miljard euro mee. Het deel dat China in de eigen export verwerkt, is daarin niet meegeteld.
 
Nederland verdient daarnaast nog op een andere, zijdelingse manier aan China. Als andere landen naar China exporteren, verdienen ze geld dat ze weer kunnen besteden aan Nederlandse producten. Het is niet bekend hoe veel dit per jaar oplevert.

Bron: Nieuwsblad Transport