BSF Expediteurs

6 jan'16

Container weegplicht vanaf juli 2016

ROTTERDAM - Met ingang van 1 juli 2016 treedt de wijziging van het SOLAS-verdrag voor het laden van containers aan boord van zeeschepen in werking. Het wegen van containers wordt dan internationaal verplicht.

Het doel van de weegplicht is om te voorkomen dat de stabiliteit van zeeschepen in gevaar komt, de stapels containers aan boord te zwaar zijn of de containersjorringen het begeven. Dergelijke situaties zouden kunnen ontstaan, doordat de werkelijke gewichten van containers niet overeenkomen met de in de scheepsdocumenten opgegeven bruto gewichten.

De KVNR is tevreden dat de regels worden aangescherpt en steunde eerder het voorstel van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) voor het verplicht wegen of gecertificeerd berekenen van de gewichten van containers. Containers waarvan het gewicht niet gewogen of berekend is mogen vanaf juli 2016 niet meer mee.

Ook kunnen containers die weliswaar gewogen zijn of waarvan het gewicht berekend is worden geweigerd aan boord, wanneer blijkt dat het opgegeven gewicht significant afwijkt van het werkelijke gewicht.

Wat betekent dit voor u?

Als verzender betekent dit dat u met ingang van juli 2016 het juiste bruto massa gewicht van iedere container moet verstrekken.

Bron: http://www.transport-online.nl