BSF Expediteurs

24 feb'16

Chinese rederij Coscocs officieel van start

China heeft vorige week de gefuseerde staatsrederij China Cosco Shipping Corporation officieel gelanceerd in Sjanghai. Het is de grootste rederij ter wereld en de nieuwe nummer vier in de containervaart.

Zes maanden nadat China Shipping Group en China Ocean Shipping Company (Cosco) staking van hun aandelen aankondigden, is de vorming van één nieuwe staatsrederij een feit. Directeur Xu Lirong gaf gisteren in Sjanghai het officiële startsein van China Cosco Shipping Corporation, wat wordt afgekort tot Coscocs.

De rederij telt 830 schepen. Twee keer zoveel dan de gecombineerde vloot van Mitsui O.S.K. Lines en Maersk, meldt Reuters op basis van data van Vessels Value. Gecharterde capaciteit is hierin niet meergerekend. De containervloot van de rederij is gegroeid tot 1,56 miljoen teu. Dat is zo'n 240.000 teu minder dan CMA CGM en de helft van de capaciteit van Maersk Line, zo blijkt uit cijfers van Alphaliner. 

Coscocs gaat zich focussen op logistiek, het fabriceren van industriële machines, financiële diensten, scheepvaart, investeringen en China's Internet Plus-programma. 'Ook nieuwe activiteiten zoals multimodaal transport, ontwikkeling van een warehousingnetwerk, verzekeringsdiensten voor de scheepvaart, het fabriceren van offshore werktuigen en ziekenhuis- en hotelmanagement  maken onderdeel uit van het nieuw gevormde conglomeraat', zou Xu hebben gezegd volgens China Daily.

Onder analisten bestaat overigens twijfel of het nieuwe conglomeraat wel competitief genoeg is. 'Coscocs heeft met 180.000 man een twee keer zo groot werknemersbestand als Maersk', schrijft Reuters. China Daily heeft het overigens over 118.000 man. 

De containerdivisie is nog niet helemaal rond. De reorganisatie van CSCL en Coscon wordt naar verwachting eind maart afgerond.

Bron: Nieuwsblad Transport