BSF Expediteurs

13 mei'16

APM Terminals gaat weegdiensten aanbieden, ook in Rotterdam

APM Terminals gaat wereldwijd op 29 terminals weegdiensten aanbieden, ook op de beide terminals in Rotterdam.

Hoe de terminal het weegproces gaat inrichten is niet bekendgemaakt, maar veel voorkomende oplossingen voor het fysieke wegen van containers zijn het gebruik van weegbruggen of reachstackers.

De terminaloperator zegt in gesprek te zijn met de verschillende lokale autoriteiten die volgens hen 'steeds meer duidelijk verschaffen' over hoe aan nationale regelgeving moet worden voldaan. De International Maritime Organization heeft de invulling van een deel van de regelgeving, zoals het vaststellen van de toegestane foutmarge, de certificering voor het gebruik van de rekenmethode (methode 2) en de invulling van de handhaving, bij de verschillende lidstaten neergelegd.

APM Terminals zal exportcontainers zonder VGM toelaten op de terminals, maar omdat deze containers niet op een schip mogen worden geladen zullen deze in een herverwerkingsstroom terechtkomen.

De terminals die weegdiensten gaan aanbieden zijn: 


De weegplicht verplicht verladers om per 1 juli een geverifieerd gewicht (VGM) van de container op te geven aan de rederij. Dit gewicht mag worden vastgesteld middels fysieke weging of middels berekening. Voor die tweede methode moeten bedrijven in aanmerking komen. In Nederland mogen bedrijven met een ISO- of AEO-certificering het gewicht berekenen. De weegplicht is momenteel een bron van onrust voor verladers en expediteurs doordat verschillende lidstaten andere regels hanteren en rederijen nog niet duidelijk communiceren hoe zij de gewichtsdata willen ontvangen.

Bron: Nieuwsblad Transport