BSF Expediteurs

27 jun'16

Opening verbrede Panama kanaal

Gisteren was de officiële opening van het verbrede en verdiepte Panamakanaal. Het kanaal dat de Stille Oceaan verbindt met de Atlantische Ocean werd ruim honderd jaar geleden aangelegd. 

Panamakanaal

(Foto: DS de Standaard)

Aan de verbreding en verdieping van het kanaal is sinds 2007 gewerkt en de kosten hiervan bedragen omgerekend meer dan 5 miljard euro. Door deze aanpassing zijn de sluizen verbreed tot 55 meten. Zo kunnen nu grotere schepen door het kanaal varen. Ze konden in de oude situatie schepen maximaal vijfduizend containers vervoeren, terwijl dit in de nieuwe situatie dertienduizend zijn. Het volume kan hierdoor aanzienlijk worden vergroot. Zo werd in 2015 960 miljoen kubieke meter vracht door het kanaal vervoerd en kan door de verbreding nu 1,7 miljard kubieke meter vracht per jaar tussen de twee oceanen worden vervoerd.

De gevolgen voor de internationale handel zijn groot. Zo hoeven grote schepen niet langer om te varen via Zuid-Amerika. Dit scheelt vaartijd, brandstof en manuren. Ook scheepverkeer vanuit Azië kan nu tot aan de oostkust of zuidkust van de Verenigde Staten varen, in plaats van te lossen aan de westkust en de vracht per weg of spoor verder te vervoeren.