BSF Expediteurs

28 jul'16

Luchtvracht in cijfers

In 2015 werd ruim 1,68 miljoen ton goederen van en naar Nederland vervoerd door middel van luchtvracht. Iets meer dan de helft (53%) hiervan, namelijk 855 duizend ton werd naar Nederland vervoerd. De andere helft werd vanuit Nederland vervoerd naar het buitenland.

Luchthaven Schiphol Airport nummer 3 van Europa

Schiphol Airport is qua grootte de nummer drie luchthaven in Europa op het gebied van luchtvracht. 61% van de luchtvracht in 2015 werd vervoerd in vrachtvliegtuigen. De overige 39% werd door middel van 'belly-transport' vervoerd in het bagageruim van passasiersvliegtuigen.

Electrische apparaten meest vervoerd via luchtvracht

De grootste groepen goederen die naar Nederland worden vervoerd zijn: elektrische apparaten (28%), bloemen en planten (19%), kleding (13%) en voedingsmiddelen (10%). Luchtvracht is een relatief kostbare vorm van transport, maar door de snelheid uitermate geschikt voor bederfelijke goederen en goederen met een hoge waarde die snel uit de tijd zijn, zoals electronica.

Saoedi-Arabië sterke stijger in 2015

Meer dan de helft van de goederen die Nederland via de lucht binnen komen zijn afkomstig uit China, de VS, Kenia, Rusland en Ecuador. Het Midden-Oosten is de grootst stijger in de periode 2011-2015 op het gebied van luchtvracht. Zo nam het vervoer vanuit Qatar met 80% en vanuit Saoedi-Arabië zelfs met 130% toe. 

Eerste kwartaal 2016: sterke stijging van en naar Afrika en binnen Europa

De meeste goederenstromen vinden plaats tussen Nederland en Azië. Maar vooral de vracht van en naar Afrika en van en naar Europese landen laten in het eerste kwartaal van 2016 een sterke stijging zien. 

Bron: cijfers zijn afkomstig van de Kwartaalmonitor Luchtvaart (CBS)

schiphol airport