BSF Expediteurs

1 sep'16

Hanjin bijna failliet

De Koreaanse rederij Hanjin Shipping heeft deze week uitstel van betaling aangevraagd. De rechtbank in Seoel gaat besluiten of de rederij haar activiteiten kan blijven voorzetten. Wanneer Hanjin omvalt, zou dit het grootste faillissement in de sector zijn. 

Hanjin is qua capaciteit de negende rederij ter wereld. Het afgelopen jaar boekte het bedrijf een netto verlies van 425 miljoen dollar. Eind 2015 had het bedrijf al 6,6 biljoen dollar aan schuld. Sinds mei dit jaar onderhandelt Hanjin al met geldschieters over zijn schulden. Dinsdag heeft de Korean Development Bank het vertrouwen in Hanjin opgezegd en vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan. 

Gevolgen eventueel faillissement

Havens weigeren sinds de bekendmaking om schepen van Hanjin toe te laten. Bij de rederij zijn 4.800 mensen werkzaam. De geruchten gaan dat Hyundai Merchant Marine, de op één na grootste rederij van Zuid-Korea, een deel zal overnemen. Verder verwacht de Rotterdamse haven geen grote gevolgen voor Rotterdam. Waarschijnlijk wordt het vervoer overgenomen door andere verladers. 

hanjin

Foto: Hamburg hafen-HHM/Dietmar Hasenpusch