BSF Expediteurs

19 sep'16

Schiphol bestaat 100 jaar

Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat het eerste vliegtuig landde op Schiphol. De luchthaven verwerkt vandaag de dag meer dan 60 miljoen passagiers per jaar en rekent dit jaar zelfs op een record aantal van ruim 63 passagiers.

schiphol 100 jaar

Schiphol dat een eeuw geleden nog bestond uit een weiland waar het eerste militaire vliegtuig landde, is nu de tweede luchthaven ter wereld op het gebied van aantal verbindingen, namelijk 52.000. Alleen Frankfurt am Main in Duitsland is groter. Op het gebied van luchtvracht is Schiphol Airport de nummer drie luchthaven in Europa. Lees hier meer over luchtvracht op Schiphol.

Koninklijk bezoek

De verjaardag van de luchthaven wordt vandaag gevierd door middel van diverse festiviteiten. Vanmiddag bezoekt koning Willem Alexander de luchthaven. Verder is er een online museum over 100 jaar Schiphol, een fototentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam, een tentoonstelling in het Amsterdam Museum en een expositie in het Aviodrome in Lelystad. 

Predicaat Koninklijk

Vanaf vandaag mag Schiphol zich ook Koninklijk noemen. Het predicaat Koninklijk is een gunst die de koning op verzoek kan verlenen aan een bedrijf of organisatie. Daarvoor moet wel worden voldaan aan strenge criteria. Zo wordt eerst uitgezocht of een bedrijf geen economische delicten heeft gepleegd en of het zijn personeel fatsoenlijk behandelt.

Bronnen: www.parool.nl, www.trouw.nl en www.schiphol.nl.