BSF Expediteurs

16 jan'17

India: ‘walhalla’ voor exporteurs?

India lijkt met 1,3 miljard inwoners en een jaarlijkse economische groei van 6 tot 8% (al vijftien jaar op rij) een droombestemming voor exporteurs. Te meer omdat de welvaart en omvang van de middenklasse in India, nu al zo’n 250 miljoen mensen, sterk toeneemt. Hierdoor geeft de Indiase consument meer geld uit aan met name consumptiegoederen, transport, communicatie en gezondheidszorg. Momenteel gaat nog minder dan 1% van de Nederlandse goederenuitvoer, ruim een miljard euro, naar dit land. Met de snelle groei van de Indiase economie zou dat tot 2040 in het gunstigste geval kunnen vervijftienvoudigen!

 Kansen liggen onder andere op het gebied van land- en tuinbouw, water- en milieumanagement, infrastructuur, onderwijs, consumentengoederen, duurzame energie, gezondheidszorg en medische apparatuur. Voordat u zichzelf al te snel rijk rekent, zijn er zeker in India de nodige belemmeringen en valkuilen om serieus rekening mee te houden. Om te beginnen is India erg bureaucratisch en is de douaneregelgeving behoorlijk complex. U krijgt te maken met veel voorwaarden, lange procedures, veel verschillende instanties en vaak weinig flexibiliteit. Daarnaast kan de regelgeving met betrekking tot demurrage, detentie en bonded warehousing per rederij verschillen. Ook kunnen er verschillen ontstaan qua lokale kosten per terminal die door de autoriteiten aan de rederijen worden doorbelast. Elke rederij heeft hier zijn eigen beleid in. Een en ander kan voor exporteurs aanleiding zijn om in zee te gaan met een lokale distributeur. Deze is verantwoordelijk voor de import van uw product en is in de regel goed op de hoogte van de geldende invoerprocedures.  

Geen markt voor snelle winsten

Daarnaast kent het land grote regionale en culturele verschillen. Deze komen onder meer terug in het belastingsysteem en de concurrentie tussen staten onderling om (buitenlandse) investeringen aan te trekken. Denk daarnaast aan het feit dat ruim 80% van de bevolking hindoe is. Het feit dat ‘de Indiër’ niet bestaat heeft dus ook gevolgen voor de uit te voeren producten zelf. Marktspecifieke productaanpassingen kunnen het verschil maken tussen falen en succesvol zijn. Ook moet u bij het verpakken van goederen aan het wispelturige Indiase klimaat denken en aan de manier waarop uw producten in Indiase havens behandeld kunnen worden. Verder heeft u voor verschillende producten een halalcertificaat nodig en/of moet u voldoen aan diverse sanitaire en fytosanitaire eisen. India is zeker geen markt voor de snelle winsten; zonder geduld en een langetermijnstrategie kunt u zich beter op andere landen richten.

 

‘Make in India’

Om toch positief te eindigen: sinds 1991 opent India haar economie steeds meer voor buitenlandse bedrijven. Een belangrijk initiatief, 'Make in India', is geïnitieerd om van India een 'manufacturing hub' te maken en buitenlandse investeringen aan te trekken. Hiertoe heeft de Indiase overheid het beleid voor directe buitenlandse investeringen geliberaliseerd en transparanter gemaakt. Ook nam zij maatregelen om de productiviteit te verbeteren. Het investeringsklimaat in India is aantrekkelijk. De financiële markten zitten technisch goed in elkaar en groeien snel. Daarnaast is India politiek vrij stabiel. Vanwege de groei werkt de Indiase overheid onder andere aan verbetering en uitbreiding van de infrastructuur. Zo worden nieuwe havens ontwikkeld en de binnenwateren gemoderniseerd.

 Op dit moment onderhoudt BSF onder andere verbindingen met de havens van Bangalore, Calcutta (Kolkata), Chennai (Madras), Cochin, Haldia, Hazira, Kandla, Marmagoa, Mumbai (Bombay),Mundra, Nhava Sheva, Pipavav, Tuticorin en Visakhapatnam. Ook de meeste dry ports in het binnenland, ook wel ICD of CFS genoemd, behoren tot de mogelijkheden zoals Ahmedabad, Dadri, Hyderabad, New Delhi, Loni en Tughlakaba.  Wilt u ook naar andere landen in Azië vracht vervoeren? Dan kunt u ook gebruik maken van ons uitgebreid netwerk in de buurlanden van India zoals Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh en Sri Lanka.

Nuttige links:

http://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht/india

https://www.cpb.nl/persbericht/3213183/belang-van-india-voor-nederlandse-economie-groeiende

http://madb.europa.eu/madb/indexPubli.htm