BSF Expediteurs

10 feb'17

Markt alsnog overspoeld door vooruitgeschoven nieuwbouworders?

Vorig jaar vormde in veel opzichten de ontknoping van jarenlange bouwdrift en overcapaciteit. De dramatische marktomstandigheden leidden tot een golf van fusies en overnames en hebben zelfs het einde van een rederij ingeluid. Nu het dieptepunt van de markt voorbij lijkt, staat de markt voor het dilemma wat te doen met alle vooruitgeschoven nieuwbouworders?

In totaal wordt er gedurende 2017 1,7 miljoen teu aan nieuwe capaciteit opgeleverd. Meer dan de helft daarvan komt in de vorm van megaschepen met een laadvermogen van meer dan 14.000 teu. Het grootste gedeelte daarvan is zelfs groter dan 18.000 teu. Die schepen zullen volgens consultancybureau Drewry rechtstreeks de Azië-Noord-Europa handel in gaan. Om ruimte voor die schepen te maken zullen kleinere schepen in de grootte van 10.000 tot 13.000 teu op secundaire routes worden ingezet (het cascaderingseffect). Lang niet alle routes zijn echter in staat om die extra capaciteit te absorberen.

Gekelderd

De komst van 13.000 teu schepen (MSC) op de Azië - West-Afrika routes hebben volgens Dewry de gemiddelde scheepsgrootte daar gedurende 2016 doen groeien met 16%, terwijl het aantal transporten in de zuidgebonden vaart juist met 11% is gedaald. In de Azië-Oostkust van Zuid-Amerika handel is de scheepsgrootte met 7% gegroeid, een erfenis van orders toen Brazilië nog een snelgroeiend land was, maar de vraag is daar met bijna 20% gekelderd. Als gevolg van die ontwikkeling kampen de reders met slechte bezettingen van de schepen, wat weer zwaar drukt op de resultaten.

Doorgeschoven pijn

Op de Oost-West routes hebben de carriers vraag en aanbod redelijk op elkaar weten af te stemmen, maar de pijn is slechts doorgeschoven naar de Noord-Zuid routes waar de scheepsbezetting is gedaald. Deze handelsroutes zijn slachtoffer van het feit dat er simpelweg geen andere plek is voor deze schepen. Totdat de vraag aantrekt zullen reders slechte opbrengsten moeten accepteren of meer schepen opleggen. Een tweede gevolg van de te verwachten nieuwe schepen is dat de afstand tussen de ‘grote drie’ en de rest nog groter wordt. Een flink deel van de nieuwe schepen gaat namelijk dienst doen voor Maersk Line, MSC en CMA CGM.

376 miljoen dollar verlies voor Maersk Line  

Onlangs werd bekend dat de Denen vorig jaar maar liefst 376 miljoen dollar verlies hebben geleden waar de rederij een jaar eerder nog een nettowinst van 1,3 miljard dollar noteerde. Het vervoerde volume groeide weliswaar met 9,4% tot bijna 10,5 miljoen FFE maar de vrachttarieven daalden met gemiddeld 18,7% wat resulteerde in een omzetdaling van drie miljard dollar. De omzet kwam daardoor op 20,7 miljard dollar uit. De scheepvaartreus maakte vorig jaar september bekend het bedrijf te zullen opsplitsen in een Transport & Logistiek en een Energie-divisie. Volgens CFO Jakob Stausholm heeft de opkomende Transporttak, die zal bestaan uit Maersk Line, APM terminals, Damco, Svitzer en Maersk Container Industry zo ongeveer quitte gedraaid. Het verlies van Maersk Line wordt gecompenseerd door de winst van APM Terminals , die wel flink lager is dan in 2015.