BSF Expediteurs

7 feb'17

Export blijft stijgen

Het blijft goed gaan met de Nederlandse (weder)uitvoer. Vorige maand maakte het CBS al bekend dat het volume van de goederenexport in november 5,5 procent groter was dan in november 2015. Vooral de export van aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen maakte een sprong. Het importvolume was in november 4,0 procent groter dan een jaar eerder. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in januari gunstiger dan in november en december.

Vorig jaar was vooral het jaar van de landbouwgoederen. Die sector brak met een exportwaarde van 85 miljard euro, maar liefst 4,4 procent meer dan in 2015, haar oude record. Nederland is daarmee na de Verenigde Staten de tweede landbouwexporteur ter wereld, gevolgd door Duitsland, Brazilië, China en Frankrijk. Het belangrijkste agrarische exportproduct blijft de sierteelt, zoals bloemen, planten, boomkwekerijproducten en bloembollen. Daarna volgen vlees, zuivel en eieren, groenten en fruit. Volgens staatssecretaris Van Dam van EZ tonen de cijfers aan dat de sector het Russische importverbod dat sinds 2014 geldt voor landbouwproducten uit landen die vanwege de Russische annexatie van de Krim sancties hadden ingesteld, te boven is gekomen. 

Omstandigheden voor export in januari gunstiger

De importwaarde van primaire en secundaire landbouwgoederen stijgt minder sterk (1,6 procent) dan de exportwaarde en komt uit op 57,1 miljard euro. Fruit en cacao zijn de belangrijkste agrarische importgoederen. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in januari gunstiger dan in november. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. In de radar van januari zijn vooral de ontwikkeling van de wisselkoersen, het oordeel van Nederlandse producenten over de buitenlandse orderpositie en de ontwikkeling van de Duitse industriële productie gunstiger dan in november. 

Trends internationale handel 2017

De onduidelijkheid rondom het veelbesproken handelsverdrag TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership), de consequenties van CETA (het handelsverdrag tussen de EU en Canada), de afnemende economische groei in China en de Brexit maken betrouwbare voorspellingen onmogelijk. Des te belangrijker is het dat bedrijven hun strategie op het gebied van global trade management regelmatig tegen het licht houden en aangeven welke uitdagingen voorrang verdienen. Volgens een recent onderzoek zien bedrijven kortere doorlooptijden en minder risico’s in de supply chain als de belangrijkste uitdagingen voor 2017. Naast innovatieve ideeën en nieuwe technologieën zoals pakketzendingen met drones wordt in dit kader vooral gevraagd om geoptimaliseerde en gestroomlijnde bedrijfsprocessen. Op dit punt zijn de meeste bedrijven goed gepositioneerd. De implementatie van douanetechnische veranderingen is voor 61,6 procent van de ondervraagden (zeer) belangrijk.