BSF Expediteurs

28 jun'17

Ransomeware aanval

 

APM Terminals en Maersk zijn nog steeds offline door de ransomeware aanval van gistermiddag. Het uithalen en aanleveren van containers met alle modaliteiten is momenteel niet mogelijk. Ook documentatie processen, onder andere afgifte en vrijstelling van BL's, zijn stil gevallen. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing maar het ligt niet in de lijn der verwachting vandaag nog terug online te zijn aldus een woordvoerder van de Deense rederij.

De andere rederijen in de 2M alliantie, Naast Maersk ook MSC en Hyundai, hebben door de uitval van APM terminals eveneens te kampen met de operationele problemen. Dit beperkt zich tot op heden echter tot de operaties op APM terminals. Bij deze rederijen zijn de interne processen niet geraakt en het wereldwijde netwerk nog steeds online.

RWG is gistermiddag kortstondig ook offline geweest, het lijkt hier slechts om een re-start van alle systemen te gaan. Waarschijnlijk een voorzorgsmaatregel en de terminal is thans gewoon operationeel. Van andere terminals is niet bekend dat zij aangevallen zijn of last hebben van de gevolgen bij derden. Logischerwijs zullen de gevolgen wel de totale container capaciteit in Rotterdam tijdelijk beperken.

Gezien de enorme omvang van deze aanval en de directe gevolgen kan het zijn dat uw proces geraakt wordt, we adviseren u dan contact op te nemen met uw vaste contactpersoon bij BSF om de mogelijkheden en alternatieven te bespreken. Mogelijk dat import calls van schepen afgehandeld worden op alternatieve terminals, indien dit op uw verscheping van toepassing is nemen we direct contact met u op. We hopen dat de getroffen scheepvaart netwerken spoedig terug online zijn, hier wordt wereldwijd door specialisten hard aan gewerkt. We zullen u via de gebruikelijke kanalen blijven informeren zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.