BSF Expediteurs

20 dec'17

Incoterms

‘GeFOBd’? Gebruik voortaan Incoterms!

Als exporteur of importeur wil je lekker handel drijven zonder al te veel administratieve rompslomp zoals douaneformaliteiten, (transport)verzekeringen, vergunningen en dergelijke. Toch kun je het maar beter goed geregeld hebben met je wederpartij. Anders krijg je alsnog met rompslomp te maken maar dan van juridische aard. Met een nieuw zakenjaar voor de boeg een uitgelezen moment om hier eens even bij stil te staan.

Incoterms (afkorting van International Commercial Terms) zijn nauwkeurige, gestandaardiseerde beschrijvingen van de rechten en plichten van koper en verkoper bij het leveren van goederen met betrekking tot het transport, de verzekeringen, vergunningen en douaneformaliteiten. In deze afspraken wordt vastgelegd wie van beide partijen welk deel voor zijn of haar rekening neemt.

Leg de ICC Incoterms® 2010 die u samen overeenkomt bij voorkeur vast in het contract of in de algemene voorwaarden. Vermeld daarbij de versie van de afgesproken ICC Incoterm®-regel 2010, bijvoorbeeld 'ex works Utrecht Incoterms 2010'. Stel als exporteur de leveringsvoorwaarden bovendien op in een taal die uw afnemer begrijpt, bij voorkeur in zijn eigen taal. Zorg er tevens voor dat de importeur c.q. uw zakenrelatie de voorwaarden heeft ontvangen voordat u de overeenkomst sluit.

De International Chamber of Commerce (ICC) heeft de volgende elf ICC Incoterms® 2010 opgesteld:

Incoterms voor zeevracht:

FAS: free alongside ship

FOB: free on board

CFR: cost and freight

CIF: cost insurance and freight

Incoterms voor alle vormen van transport (multimodaal):

EXW: ex works (ex factory)

FCA: free carrier

CPT: carriage paid to

CIP: carriage and insurance paid to

DAT: delivered at terminal

DAP: delivered at place

DDP: delivered duty paid

 

Voor de exacte betekenis per incoterm kunt u, naast websites van onder andere de (Internationale) Kamer van Koophandel, ook cursussen volgen. Kijk hiervoor o.a. op:

http://www.fenex.nl/opleidingen/Paginas/Incoterms.aspx

https://www.evofenedex.nl/opleidingen/export-binnendienst/incoterms

Uiteraard kunt u voor meer informatie eveneens terecht bij alle medewerkers van BSF. Bekijk eerst ook even het filmpje op onze website: http://www.bsf.nl/incoterms