BSF Expediteurs

2 jan'15

Wederom recordjaar voor Antwerpse haven

De Antwerpse haven heeft in 2014 zo'n 198,8 miljoen ton goederen behandeld; een toename van 4,2% in vergelijking met 2013. Dat is een nieuw record, zo blijkt uit de voorlopige trafiekcijfers.

Definitieve cijfers worden in de tweede helft van januari verwacht.
De recordgroei wordt aangedreven door de overslag van containers (+5,6%) en van vloeibaar massagoed (+5,4%). Keerzijde van de medaille is de dalende overslag van het arbeidsintensieve conventionele stukgoed (-3,3%) en de droge bulk (-4,9%).

Het containersegment vertoont zowel in tonnen als in aantallen een mooie groei. Het aantal behandelde containers in teu steeg met 4,5% tot 8,96 miljoen teu. Dat betekent dat Antwerpen volgend jaar voor het eerst de kaap van 9 miljoen behandelde teu zal bereiken. In tonnage was er ook een aanzienlijke groei, waardoor de verwachte overslag uitkomt op 108,1 miljoen ton, +5,6%. Met deze cijfers blijft Antwerpen de derde Noord-Europese containerhaven, na Rotterdam en Hamburg.

De afgelopen twaalf maanden liepen 13.978 zeeschepen de haven van Antwerpen aan; 1,7% minder in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De bruto tonnenmaat steeg echter wel, met 1,5% tot 334,68 miljoen BRT. Het aantal ulcs (ultra large container ships, +10.000 teu) schepen klokt dit jaar volgens verwachting af op 265 schepen, 67 meer dan het jaar ervoor. De categorie +13.000 teu schepen is fors gegroeid: liefst tachtig meer van deze containerreuzen zetten dit jaar koers naar Antwerpen.

Het ro/ro-verkeer daalde, met 1,2% tot 4,51 miljoen ton. De cijfers zijn voornamelijk toe te schrijven aan een daling van het aantal behandelde auto’s. Volgens verwachting zullen er eind dit jaar 1, 2 miljoen auto’s aan- en afgevoerd zijn via de Antwerpse haven, 7,8% minder in vergelijking met 2013. De verminderde overslag is onder meer te wijten aan de ebola-uitbraak in West-Afrika, de onrust in het Midden-Oosten en de slechte economische omstandigheden in Argentinië en Brazilië, wat belangrijke afzetmarkten voor tweedehandswagens zijn.

Het conventioneel stukgoed ging het afgelopen jaar in de min (-3,3%) en noteert volgens verwachting een overslag van 9,75 miljoen ton. Niettegenstaande deze daling is conventioneel stukgoed nog steeds erg belangrijk voor de tewerkstelling: ongeveer 40% van de taken van de havenarbeiders situeren zich op het vlak van conventioneel stukgoed.

De overslag van vloeibaar massagoed steeg de afgelopen twaalf maanden met 5,4% tot 62,7 miljoen ton. Na het recordjaar 2013, waarin de totale groei van vloeibaar massagoed uitkwam op +31,4%, zijn dit opnieuw zeer sterke cijfers. Vooral de afvoer van vloeibaar massagoed piekte (+17,8%) als gevolg van verhoogde tradingactiviteiten bij sommige spelers. De aanvoer bleef nagenoeg status quo.

Het afgelopen jaar kwam de Antwerpse haven met haar petrochemische cluster verschillende malen positief in de belangstelling. Er was de investering van ExxonMobil, de Amerikaanse oliegigant die een investering van één miljard dollar in zijn raffinaderij in de Antwerpse haven aankondigde. De nieuwe installatie zal zware, hoogzwavelige restolie omzetten in schonere olieproducten en transportbrandstoffen zoals gasolie voor de scheepvaart en diesel. De Franse groep Total investeert dan weer 1 miljard euro in haar vestiging in Antwerpen. Het verder versterken van dit petrochemische platform is een van de ambities van het Antwerpse Havenbedrijf voor de komende jaren. De olie- en chemiecel die het Havenbedrijf heeft opgericht en de samenwerking met FISCH en Essenscia moeten (onder meer) zorgen voor de creatie van de ideale randvoorwaarden om internationale investeerders aan te trekken naar Antwerpen.

De overslag van droog massagoed daalde met 4,9% tot 13,7 miljoen ton. Deze verdere krimp is grotendeels toe te schrijven aan een daling in de aanvoer van kolen. Deze evolutie is vooral ingegeven door de sluiting van verschillende steenkoolcentrales in het onmiddellijke achterland van de Antwerpse haven. Op korte termijn verwacht de Antwerpse haven geen kentering in dit beeld.

De Rotterdamse haven komt in januari met de overslagcijfers van 2014.


Bron: NT Nieuws