BSF Expediteurs

5 jan'15

Containerschip op afstand gelost


In de haven van Rotterdam is voor het eerst een containerschip gelost die niet handmatig door een kraanmachinist werd bestuurd. De haven had daarmee een wereldprimeur.

Doordat schepen steeds groter worden, zijn er ook grotere kranen nodig. En die draaien zo snel dat het fysiek niet meer mogelijk is om ze persoonlijk te bemannen. De kraanmachinisten bedienen de gevaartes daarom vanuit een kantoor met een joystick.

De nieuwe kranen staan bij APM Terminals op de Tweede Maasvlakte. Havenmedewerkers zijn bang dat er door de volautomatische kranen banen verdwijnen. Maar daar is geen sprake van, zegt APM Terminal.

"We zijn blij dat de werkelijkheid anders is", zegt directeur Frank Tazelaar. "We hebben alle machinisten die voorheen op de kraan zaten, omgeschoold. Vakkennis blijft nodig en wordt nu zo toegepast."

Tazelaar denkt dat de Rotterdamse haven alleen maar profijt heeft van het op afstand besturen van de kranen. "Met deze investering blijven we een concurrerende haven in Europa en stellen we de werkgelegenheid veilig."


Bron: Rijnmond.nl