BSF Expediteurs

5 jan'15

Twee grootste schepen doen Rotterdam aan

De twee grootste schepen in hun soort doen deze week de haven van Rotterdam aan: het grootste containerschip ter wereld, de 'CSCL Globe', en het grootste hefvaartuig ter wereld, de 'Pieter Schelte'.

Beide schepen zijn niet eerder in Rotterdam geweest.
De 'Pieter Schelte', 382 meter lang en 124 meter breed, kan constructies van onder meer olieplatforms in één stuk vervoeren en meert zo goed als zeker donderdagmiddag 8 januari af in het binnenmeer van de Tweede Maasvlakte om daar te worden afgemonteerd. 'Hij blijft daar vier tot vijf maanden liggen’, zegt een woordvoerder van het havenbedrijf. Rond het schip wordt een ‘dorp’ van pontons en hotelschepen gebouwd, omdat enkele duizenden mensen het schip gaan afwerken.

Twee dagen later vaart het containerschip, 400 meter lang en 58,6 meter breed, de haven binnen om voor een deel te worden gelost. Die dag is er om 11.00 uur een ceremonie omdat de 'CSCL Globe' voor de eerste keer de Rotterdamse haven aandoet. Het is het eerste schip in een serie van vijf grootste containerschepen ter wereld, die afgelopen jaar zijn gebouwd en dit jaar nog worden gebouwd. Het schip kan in totaal 19.000 containers van twintig voet vervoeren.

In april is deze al niet meer de grootste ter wereld, omdat dan de 'MSC Oscar' te water wordt gelaten. Deze is in lengte maar één meter langer, maar kan wel meer containers vervoeren, te weten: 19.224. Wanneer die naar Rotterdam komt, is niet bekend.


Bron: NT Nieuws