BSF Expediteurs

28 mei'15

Vrachtvolume Europa-Amerika groeit harder dan verwacht

Het vrachtvolume in de containervaart tussen West-Europa en Noord-Amerika groeit harder dan verwacht, blijkt uit een nieuwe analyse van het Britse maritieme onderzoeksbureau Drewry.

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de trans-Atlantische handel westwaarts gemiddeld 8,4% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014. Tussen West-Europa en de Verenigde Staten kwam de groei uit op 10,3% ofwel 466.000 teu. Het vrachtvolume naar Canada bleef gelijk op 139.000 teu en naar Mexico groeide het volume 13,1% tot 83.000 teu. Volgens Drewry is de groei daarmee veel sterker dan eerdere prognoses.

De ontwikkelingen zorgen ervoor dat rederijen extra capaciteit inzetten op de route richting Noord-Amerika. CMA CGM heeft in januari binnen de alliantie Ocean Three in samenwerking met Hamburg Süd nieuwe diensten op Amerika geïntroduceerd. De 2M-alliantie van Maersk Line en MSC begon in april een nieuwe lus tussen West-Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast heeft MSC ook zelf nog een dienst tussen Noord-Europa en de Amerikaanse westkust geïntroduceerd.

De grotere vraag naar containervervoer op de Verenigde Staten uit zich ook in de ontwikkelingen van de spottarieven op de trans-Atlantische route, aldus Drewry. Van Rotterdam naar New York steeg het spottarief met 2% tot 1.930 dollar per 40ft.

Het Deense analistebureau SeaIntel Consulting wees er eerder al op dat de trans-Atlantische route mogelijk het volgende strijdtoneel is tussen containerrederijen die op zoek zijn naar marge. Op de route tussen Azië en Europa is de rek er volledig uit. Daar daalden de spottarieven vorige week zelfs met 32% tot 444 dollar per teu.

Bron: Nieuwsblad Transport