BSF Expediteurs

29 jul'15

Voordelen van een familiebedrijf

Nederland telt ruim 260.000 familiebedrijven, dit is ongeveer 70 procent van het totale aantal bedrijven. Waarom kiezen voor een familiebedrijf? Hieronder zes voordelen van een familiebedrijf.

1. Strategische continuïteit

Veel medewerkers en familieleden zijn vaak al jaren in het bedrijf werkzaam, waardoor een stabiele en sociale bedrijfscultuur heerst. Ook is continuïteit erg belangrijk. Bijna een derde van de familiebedrijven heeft een directeur, die al twintig jaar aan het roer staat.

2. Bijdrage aan de werkgelegenheid

Bijna zeventig procent van de Nederlandse bedrijven met personeel is een familiebedrijf. Ze zetten gezamenlijk 320 miljard euro om en bieden werk aan 4,3 miljoen mensen. Hiermee dragen ze bij aan bijna de helft van de totale werkgelegenheid. Veel familiebedrijven zijn de grootste werkgever in een lokale gemeenschap en vinden dat ook belangrijk. Van de familiebedrijven voelt 54 procent zich verantwoordelijk voor de werkgelegenheid van werknemers. Familiebedrijven gaan uiterst loyaal met hun personeel om.  

3. Stabiele financiering

Familiebedrijven groeien vaak met eigen vermogen. Zo is de schuld van familiebedrijven gemiddeld veel kleiner dan die van andere ondernemingen. Een belangrijk voordeel van het hebben van minder schulden is goedkopere financiering. De rente die familiebedrijven betalen ligt gemiddeld 0,3 procentpunt lager dan de rente die niet-familiebedrijven moeten ophoesten. Zo komt de conservatieve financiering de stabiliteit van de onderneming ten goede.

4. Goed bestuur

Vertrouwen speelt een grote rol, wat betekent dat familiebedrijven vaak opvallend goed bestuurd worden. Dat uit zich vaak in het ontbreken van formele structuren. Familiebedrijven staan ook bekend om de korte communicatielijnen, wat door werknemers extra wordt gewaardeerd.

5. Verrassend innovatief

De betrokkenheid van familie bij het bedrijf zorgt voor veel flexibiliteit. Familiebedrijven investeren meer in innovatie dan vergelijkbare ondernemingen. Door de focus op de lange termijn en medewerkers loopt kostbare kennis minder snel de deur uit. En uiteraard beschikt de familie zelf ook over veel kennis, die van generatie op generatie wordt overgedragen. Ook blijken familiebedrijven sterk in het managen van geleidelijke verandering, omdat ze een familiekapitaal bezitten.

6. Snelle besluitvorming

Het vertrouwen en de hiërarchie binnen de familie zorgen voor een snelle besluitvorming. De plaats van de familieleden is bekend en er wordt niet aan de stoelpoten gezaagd.

Lees meer over de achtergrond van BSF Expeditie als familiebedrijf.