BSF Expediteurs

31 jul'15

Grootste containerschip ter wereld op Westerschelde

De 'MSC Zoe', het grootste containerschip ter wereld (gerekend in tonnage) voer woensdag over de Westerschelde naar Antwerpen. Het is voor het eerst dat zo'n groot schip over de Westerschelde kwam.

De 'MSC Zoe' is een van de drie grootste schepen ter wereld. Samen met haar zusterschepen, de 'MSC Oliver' en de 'MSC Oscar', staat de 'Zoe' op eenzame hoogte. Het schip kan 19.224 standaard zeecontainers vervoeren, is bijna vierhonderd meter lang en zestig meter breed. Het schip is bezig aan zijn maiden-trip naar Europa. Het is pas in april opgeleverd en komt nu uit het Verre Oosten.

Woensdagmorgen rond 11.30 uur ging een Antwerpse delegatie onder leiding van Antwerps burgemeester Bart De Wever, haventopman Eddy Bruyninckx en topman Marc Beerlandt van MSC Belgium in Vlissingen aan boord. Met een afgeremde snelheid van slechts 13 knopen zette het recordschip koers naar het Deurganckdok. Rond 14.35 uur bevond de 'MSC Zoe' zich bij de Belgische grens, 25 à 30 minuten later begonnen nabij Lillo voor de ingang van het Deurganckdok de draaimanoeuvres. Drie sleepboten hadden daarbij veel werk door de strakke wind. Honderden toeschouwers in Doel en Lillo waren getuige. 

Rijkswaterstaat een speciaal toelatingsbeleid voor schepen van deze omvang. Zo moet er minimaal 1000 meter zicht zijn en een maximale windkracht van 6 Beaufort, gemeten bij Antwerpen.

Rond 7 augustus komt het schip nog een keer aan in Antwerpen. Op termijn zou ongeveer wekelijks zo'n groot schip naar Antwerpen komen.

Bron: Nieuwsblad Transport