ISPM 15

Steeds meer landen eisen ISPM 15 voor houten verpakkingen, die bij importzendingen het land binnenkomen. Dit om de verspreiding van levend ongedierte via hout te voorkomen.

Wat is ISPM 15?

ISPM 15 zijn wereldwijde afspraken voor de eisen die gesteld worden aan de import en export van houten verpakkingsmateriaal. Deze wereldstandaard is opgesteld door de International Plant Protection Convention (IPPC) en vastgelegd onder de titel ‘Guidelines for regulating wood packaging material in international trade’.

In deze afspraken zijn de volgende bepalingen opgenomen:

  • Welke producten behandeld moeten worden.
  • De toegestane methoden: een warmtebehandeling van het hout gedurende minimaal 30 minuten bij een temperatuur van 56 graden in het hart van het hout.
  • De manier waarop de markeringen aangebracht moeten worden: kenmerken van de houten verpakking met het officiële IPPC logo, zodat zichtbaar wordt dat deze is behandeld conform de ISPM15.
  • Het voeren van een sluitende administratie om aan de kunnen tonen dat een houten verpakking daadwerkelijk gemaakt is van behandeld hout.

Welk hout valt onder de ISPM 15?

ISPM 15 geldt voor "wooden packaging", houten verpakkingen: d.w.z. hout of houtproducten (uitgezonderd papier), dat gebruikt wordt voor ondersteuning, bescherming of transport van goederen. Dit betreft pallet transport (al dan niet met opzetranden en palletboxen), industriële verpakkingen (exportverpakkingen, kisten), kratten, haspels, stuwhout etc.

Hoe voldoet u aan ISPM 15?

Neem als importeur of exporteur geen risico wanneer u houten verpakkingen gebruikt:

  • Kies voor een geregistreerde onderneming en verifieer het 3-cijferige registratienummer:
  • Verifieer de factuur van de aangesloten onderneming: hierop moet ISPM 15 staan en het registratienummer van de leverancier in het centraal register van SMHV.
  • Controleer het IPPC-merkteken: het internationaal erkende IPPC-merkteken dient herkenbaar en bij voorkeur op tenminste twee tegenoverliggende zijden op de houten verpakking te zijn aangebracht.

Hieronder ziet u hoe deze merktekens eruit zien.

Fumigatie van een geladen container

Heeft u als importeur of exporteur te maken met niet gefumigeerde (verpakkings)materialen? Neem dan contact met ons op. Mogelijk kan uw volledige container middels heattreatment gefumigeerd en gecertificeerd worden. Onze medewerkers informeren u hier graag verder over.

Het ISPM 15 merkteken

NL =  ISO landcode (NL)
000 = 3-cijferig registratienummer van behandelaar
HT / DH = Behandelingswijze: Heat Treatment (HT), Dielectric Heating (DH) of Methyl Bromide (MB).

Deelnemende landen

Hieronder vindt u de actuele lijst van landen die alleen hout accepteren dat aan de ISPM 15 voorwaarden voldoet:

Algarije Australië Belarus Bolivia Brazilië
Bulgarije Canada Chili China Colombia
Costa Rica Cuba Ecuador Egypte Europese Unie
Bolivia Filipijnen Guatamala Honduras Hongkong
India Indonesië Israël Jamaica Japan
Jordanië Kenia Kroatië Libanon Macau
Maleisië Mexico Nieuw-Zeeland Nigaragua Nigeria
Noorwegen Oman Panama Paraguay Peru
Roemenië Rusland Seychellen Sri Lanka Syrië
Zuid-Afrika Zuid-Korea Zwitserland

Heeft u vragen over ISPM 15?
Neem dan gerust contact met ons op.